Liefde..en het gebrek eraan

Posted on Thursday 16 February 2006

Saint Amour.. elk jaar hetzelfde thema, elk jaar weer verrassend.

“Koen Augustijnen van Les Ballets C. de la B. danst met Ted Stoffer een fragment uit zijn internationaal bejubelde productie Bâche” was de aankondiging van een aangrijpende en bij momenten ongewild grappige opener. Vastklampen en niet meer loslaten.. loslaten en sterven (van verdriet?).

De avond werd mooi ingezet, een verhaal over Leonard een onhandige student die dankzij de defecte wasmachine van zijn tante kennismaakt met het meisje van de wasserette, Marieke, en er hopeloos verliefd op wordt… ooit zal zijn tijd wel komen, maar nu nog niet blijkt ‘s maandags. (Vincent Overeem: ‘Novembermeisjes’)

Joke Van Leeuwen bracht een wiskundige ode aan de liefde, door Bert Embrechts begeleid op gitaar.

“The lover” of ook wel “De minnaar” een stuk over rare liefdeskronkels van Nobelprijswinnaar Harold Pinter mocht niet gebracht worden en daarom gaven Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof een eigen interpretatie ten beste. We kwamen nog iets te weten over hun gezamelijk verleden en hoe “ne vette sla” het einde van 4 jaar samenzijn inluidde. “Nieuwe schoenen? Nee ik had die al toen we nog samen waren. Ik heb die nooit gezien? Die waren ook niet voor uw ogen bedoeld… ” Gespeeld, oprecht en grappig..

Erik Vlaminck zorgde voor de serieux. Een huwelijk dat allang geen huwelijk meer is en over gevoelens wordt afkerig gedacht, laat staan gesproken. Oudjaar en pannenkoeken zorgen even voor een opflakkering, herinneringen aan goede en slechte tijden en de hoop (samen) het jaar 2000 te halen. “Ik ben dan 95 en gij zult een oude vrouw zijn” (Erik Vlaminck: ‘Wolven huilen’)

Hugo Matthijsen las voor uit verzamelde verhalen zoals daar zijn: Mannen die Dave heten en duidelijk een probleem hebben met Ikea-kasten, Bert (die zijn vrouw met zijn broer in acrobatische standjes betrapt) en een verhaal uit de Ivanhoe-reeks (ook te lezen in oude Humo’s).
Samen met Tine en Bert Embrechts bracht hij nog enkele jazzy two-liners en een muzikale inleiding tot de pauze (Overleg eens met uw partner wat u gaat doen tijdens de pauze, gezellig blijven zitten of iets gaan drinken in de foyer).

Na de pauze bracht Joke Van Leeuwen nog een stuk over een ouder en net gescheiden koppel dat het nog één nachtje probeert zonder al te veel illusies. Nog een aantal weemoedige gedichten sloten haar avond af, met “4 manieren om op iemand te wachten” als verrassende afsluiter.

De Embrechtsen brachten een intens “Oh, Let Me Weep” van H. Purcell uit ‘The Fairy Queen”

Annelies Verbeke las een stukje voor uit haar 2de boek “Reus”. Over hoe haar zus aanhoudt met een getrouwde man en geen wroeging kent. En hoe zij zelf naar liefde hunkert maar het niet kan laten steeds met haar vroegere vriendjes te vergelijken en de echte liefde dus maar laat voor wat het is want liefde veranderd teveel in een mensenleven. (Annelies Verbeke: Reus)

Tom Naegels las voor uit ‘Los’, een boek dat zo snel verkocht dat de drukker de vraag niet aankon en inmiddels, op een jaar tijd in 7de druk is. Lang getwijfeld, maar nu ook in onze boekenkast. Over een rasechte geboren Antwerpenaar die het wel heeft voor een Pakistaanse die net een jaar in België woont maar die kampt met de oost-west cultuurproblemen. Leg het antwerps fenomeen ‘The Strangers’ maar eens uit en wat doe je met iemand die de ‘Holocaust’ niet kent want dat is immers 60 jaar geleden gebeurd ‘in een ver buurland’. Niet zomaar voorgelezen maar levendig verteld met hart en ziel en zo zal het boek ook gelezen worden.
Vorig jaar had ik hetzelfde gevoel bij Arthur Japin (Een schitterend gebrek).

Alles werd aan elkaar gepraat door Annelies Van Herck, ook gekend van het Laatavondjournaal op één en dat het een avondvullend programma was mag wel gezegd worden… 3 uur hebben we mogen genieten van de Liefde en de Literatuur..

Saint Amour

342 Comments for 'Liefde..en het gebrek eraan'

 1.  
  lovely sauron
  February 16, 2006 | 3:04 pm
   

  16/02 VRTnieuws:
  De bekroonde roman “Los” van Tom Naegels wordt verfilmd. Het productiehuis MMG en de auteur hebben daarover een akkoord gesloten. “Los” won de Gerard Walschapprijs en stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2006. Het boek is al aan zijn achtste druk toe.

Leave a comment
Information for comment users
Line and paragraph breaks are implemented automatically. Your e-mail address is never displayed. Please consider what you're posting.

Use the buttons below to customise your comment.


RSS feed for comments on this post | TrackBack URI