Fata Morgana

Posted on Saturday 23 June 2007

Maandag zagen we het op tv, Aalst is uitgedaagd voor Fata Morgana, een programma op één. Ik had altijd al gezegd dat ik er graag aan mee wilde helpen, indien mogelijk, en indien ze ooit naar Aalst zouden komen. Met al die verenigingen en carnavalgroepen hier zou het bijna moeilijker kunnen zijn om een onmogelijke opdracht te verzinnen in plaats van ze uit te voeren.

Dinsdagochtend stuurde ik een mailtje naar Leen (uit Ninove), zij is verantwoordelijk voor de opdracht “Maak een waslijn van 2500 meter lang, vol kleren die met de hand en bruine zeep gewassen zijn”. Wetende dat ze het wel enorm druk zou hebben was het dus wachten tot de volksvergadering woensdagavond om meer te weten. Pitlord en ik wilden graag helpen wassen, want voor die lengte heb je een hoop kleren nodig, en dan nog eens met de hand ‘gewassen’.
Woensdag was er behoorlijk veel volk op de vergadering op de Grote markt, en na een uurtje deden onze handen zeer van al het handgeklap, maar wisten we ook wat de waslijn-planning was.
Vanaf donderdagochtend mocht iedereen zijn oude kleren binnenbrengen in de cafetaria van “Osbroek”, en vrijdag zouden we aan het wassen gaan om vervolgens de lijn vol te hangen.
Donderdagvoormiddag hadden we verlof genomen om onze kasten helemaal uit te mesten. Ik had dat al lang eens moeten doen maar dit was nu de ideale aanleiding om er tijd in te steken. Nadien zijn we naar het park gereden, Jurgen met de auto en 3 vuilniszakken in de koffer, en ik met de fiets (ondanks beiden een voorlopig rijbewijs mogen we niet samen in de auto).
Daar lag al een behoorlijke hoop kledij bij elkaar, maar de inzameling liep nog tot vrijdag door en zou dus nog uitbreiden.
We hadden ook aan Pitlord’s ouders gevraagd of ze nog spullen hadden, en die heeft Pitlord vrijdagmorgen opgehaald, nadat hij eerst donderdagavond met de fiets was langsgeweest en tot de conclusie kwam dat hij geen 2 vuilniszakken kon vervoeren.

Vrijdag iets na half negen ‘ s morgens waren we opnieuw in het cafetaria te vinden. Er lag al een enorme hoop kledij buiten op een hoop, en binnen lag er ook nog een hele stapel. Het was wachten op de brandweer (en de tv) om de container te vullen waar we de kleren in zouden wassen. Rond 9 konden we eraan beginnen, terwijl ik gloednieuwe panty’s uit hun verpakking haalde (dank u veritas) kwam Geena Lisa ook nog even haar nummertje opvoeren. Ze was wel zo eerlijk ook een paar stukken mee te wassen, en enkele gewassen kleren mee gaan op te hangen. We waren gemiddeld met een stuk of 10 om te wassen, en zodra er enkele tobbes gevuld waren met propere was ging een ploeg die ophangen. We zullen met zo’n 20 à 25 mensen geweest zijn, de kinderen die zich rot amuseerden op de hoop kleren niet meegerekent. Net voor de middag kwam Leen langs met taartdozen. Er zaten hopen koffiekoeken in en de helpers kregen (voor de camera) elk hun deel. De sponsor mocht natuurlijk niet vermeld worden, maar op de servietten stond duidelijk bakkerij Lowie en dermee weten we genoeg. 😉
Op de houtmarkt stond ook een container om te wassen, en regelmatig kwamen ze bij ons hulp vragen om de boel daar ook draaiende te houden of mensen aan te trekken. Net toen Pitlord en ik even wilden pauzeren om op zoek te gaan naar eten kwamen er ineens broodjes uit de lucht gevallen. Ze hadden in de werkhallen broodjes teveel en kwamen die bij ons uitdelen, ook van een nobele sponsor.
We hadden tot bijna 15uur zoveel gewassen dat de hoop niet meer te overzien was en ze meer mensen nodig hadden om alles op te hangen en dus de was zelf even stil te leggen en iedereen doorsturen naar de ladders. We werden regelmatig op de hoogte gehouden door Leen of Heidi (haar vriendin die haar bijstond) en alles verliep volgens schema.
Net rond die tijd kregen we jonge hulp, examens gedaan en even ontstressen aan de wasbak leek het, en dus werd de hoop nog groter.
Door de dag werden er nog kleren ingeleverd, of kwamen er mensen langs om naar ons wassers te kijken. We drongen niet aan om te helpen, we waren met genoeg, maar soms vroeg toch zelf iemand of we nog hulp konden gebruiken, of lieten ze hun appreciatie blijken.

Net toen Pitlord en ik wilden stoppen (rond 16uur) om op tijd naar de gyneacoloog te vertrekken kwam de mededeling dat de was mocht stopgezet worden, en deze keer echt helemaal. Er lagen nog zoveel gewassen kleren en de lijn hing bijna vol. Wat er nog over was zou als reserve gebruikt worden voor wat er tegen zaterdagnamiddag van de lijn zou verdwijnen. De lijn was uiteindelijk ook langer dan gevraagd, namelijk 3 kilometer!
We hadden inmiddels ook vernomen dat het bellenblazen ver in orde was, het zeeplied en de zeepkistenrace ook. Enkel de zeepglijbaan was nog volop in opbouw en daar had de brandweer wat veiligheidsmaatregelen opgelegd die ze nog moesten zien op te lossen. De baan die er lag was naar verluidt zo’n 65 meter, er moest dus nog zo’n 10meter gelegd worden, maar dat laatste stuk was toch gewoon vlak op de grond, integenstelling tot de rest van de glijbaan die op een stelling van 5meter hoogte start. Rondom al de andere opdrachten hangt dus mooi onze waslijn die start in het centrum van de stad, in de zoutstraat en zo via de houtmarkt naar het park gaat.
Als iedereen een beetje solidair is mag het vandaag geen probleem zijn om 5 sterren binnen te halen, en dat is, voor of tegenstander van het programma, toch een mooie geste.
Vandaag zijn we dus van 13 tot 18uur te vinden in “Osbroek” voor de opnames, nadien helpen we nog even de waslijnen op te breken.
Alle ingezamelde kledij (en ook knuffels die ingeleverd waren) gaan naar Togo, Afrika en wees maar zeker dat het niet allemaal brol is, want er hingen zelfs nog prijsetiketten aan enkele stukken.
Vanmorgen opgestaan met wat stramme spieren, maar we hebben een fijne dag gehad, die spijtig genoeg wel in regen is geëindigd, maar de leuke mensen waar we mee gewerkt hebben maakten veel goed.
Deze ster is alvast binnen!

No comments have been added to this post yet.

Leave a comment
Information for comment users
Line and paragraph breaks are implemented automatically. Your e-mail address is never displayed. Please consider what you're posting.

Use the buttons below to customise your comment.


RSS feed for comments on this post | TrackBack URI